Feeding the World, feeding the mind!

Taurus-022In het weekend van 4 tot en met 6 oktober hebben we met Jong Management Westland het jaarlijkse congres georganiseerd. Ik mag wel zeggen dat we Westland nog meer op de kaart hebben gezet als het gaat om tuinbouw en innovatie. Wat hadden we geweldige sprekers op het podium staan bij Royal FloraHolland. Zo heeft een psycholoog ons uitgelegd waarom er zoveel burn-out gevallen zijn en wat mensen daar zelf aan kunnen doen. We hebben het allemaal druk, druk, druk. Als we allemaal 10 minuten per dag helemaal niets doen, geen telefoon, geen socials, geen tv, geen netflix, simpelweg 10 minuten stil zijn met niets of niemand om ons heen…dat schijnt een enorm verschil te maken. Creëer meer rust en rustmomenten in je leven en probeer de drang om niets te willen missen dag in dag uit te onderdrukken. Het is zo kinderlijk eenvoudig, maar toch zo lastig.

Ook hebben we een masterclass “Geluk” van Guido Weijers gehad wat niet alleen om te gieren was maar ook heel leerzaam en Ron Simpson van The Avocado Show heeft ons uitgelegd hoe hij eigenlijk per toeval zo succesvol is geworden. Dingen waar we allemaal veel van kunnen leren en ook inspiratie uit kunnen halen. In de tussentijd vloog een helikopter over Westland om onze bezoekers in 15 minuten te laten zien hoe ontzettend mooi Westland en het strand van bovenaf is en konden bezoekers in het World Horti Center hun eigen foodiebag samenstellen met prachtige producten van de sponsoren. Anita Bassie van ANIQ Projectorganisatie is de drijvende kracht geweest in deze en zij heeft het bestuur zo gevoed en achter zijn broek aangezeten dat we dit geweldige congres hebben kunnen realiseren.

Wat op mij persoonlijk de grootste impact heeft gehad was het verhaal van Rob Baan en zijn visie op gezondheid en geluk. Ik woon en werk inmiddels al 20 jaar in Westland en dacht zijn verhaal al wel te kennen, nou mooi niet! Hij inspireert mensen om gezonder te leven en heeft een sterke visie op het wereldvoedselvraagstuk en hoe we juist met voeding en veel minder met medicijnen en pillen ons lichaam en geest gezond, sterk en fit kunnen maken en houden. Kan niet, is in zijn visie onzin. Wat een mooi levensmotto. We denken in deze tijd veel te veel in wat niet kan, wat lastig is of wat een te ver van ons bed show is dus we leggen het maar naast ons neer. Ik ben na het congres heel veel kool gaan kopen! Een gouden tip van Rob Baan, kook je broccoli en drink eigenlijk alleen het vocht, dat is vele malen beter en gezonder dan de resterende broccoli.

Het feest in de Oude Kerk in Naaldwijk met een diner dat verzorgd werd door Trefzeker en Firma van Buiten was ongeëvenaard en niet-Westlanders die bezoeker waren van het congres stuurden dagen later nog berichten dat ze eigenlijk graag Westlander hadden willen zijn. We mogen trots zijn op onszelf, de dynamische regio waarin we wonen en werken, de innovaties die plaatsvinden maar die veel te weinig gedeeld worden en die trots mogen en moeten we met elkaar ook uitdragen. Ook zijn we heel goed in het dak eraf te laten gaan! Ik ben blij om me echt een Westlander te mogen noemen!

Jeanin Bouwman-Treffers