Huurovereenkomsten bedrijfsruimte

We kennen in Nederland twee soorten huurovereenkomsten voor bedrijfsruimtes. Enerzijds een huurovereenkomst voor de categorie winkels en horecabedrijven (ook wel middenstandsbedrijfsruimte genoemd), anderzijds de huurovereenkomsten voor overige bedrijfsruimtes. De laatste is een restcategorie waarin bedrijfsruimtes zoals kantoren, werkplaatsen, bioscopen, opslag en fabrieken vallen.

Het verschil tussen deze twee soorten is dat huurovereenkomsten voor winkels en horecabedrijven veel meer huurdersbescherming bieden. Zo gelden er minimale huurtermijnen (veelal twee keer vijf jaar), minimale opzegtermijnen en mag de verhuurder niet zonder wettelijk vastgelegde, geldige reden opzeggen. De huurovereenkomst voor een overige bedrijfsruimte is niet aan dergelijke strenge regels gebonden. Huurders en verhuurders zijn nagenoeg vrij om zelf af te spreken wat zij wensen. Er is weinig wettelijke bescherming voor de huurder.

De reden voor dit onderscheid is gelegen in de aard van de bedrijven. De wetgever heeft bedacht dat winkels en horecabedrijven vaak plaatsgebonden zijn en investeringen hebben gepleegd die daaraan zijn gekoppeld. Een horecabedrijf bouwt in de loop der jaren een goede naam op. Een winkel trekt een deel vaste, lokale klanten. Als een huurovereenkomst abrupt beëindigd wordt, verliest het middenstandsbedrijf een belangrijk deel van haar goodwill.

Tot zover is het onderscheid duidelijk en logisch. Het wordt echter lastig als sprake is van een gemengde exploitatie. Een start-up combineert bijvoorbeeld een winkelruimte met een technisch onderzoekslab en kantoor. Of een productiebedrijf dat ter plekke ook rechtstreeks aan de eindklant verkoopt. Welk huurregime geldt in dat geval? Deze vraag heeft een rijke waaier aan rechtspraak opgeleverd. Een koffiebar in een ziekenhuishal werd een middenstandsruimte gevonden, een benzinestation met winkel ook. Een showroom van luxe kantoormeubelen was echter een overige bedrijfsruimte, net als een sportveld, zwembad, speelautomatenhal en sexbioscoop.

Nieuwe ondernemingsvormen kunnen het lastig maken om te bepalen welk huurregime van toepassing is. Uw keuze heeft echter wel verstrekkende juridische gevolgen. Heeft u vragen over het kiezen van het juiste huurregime kunt u contact opnemen met mr. J. (Jeanin) Bouwman-Treffers (Taurus Advocaten te Honselersdijk, telefoonnummer: 0174 – 527 650, e-mail: treffers@taurusadvocaten.nl).